myTaste.se
Bröd, Glutenfritt Bröd, Glutenfritt, Teffmjöl

Glutenfritt bröd på teffmjöl

God söndag, vacker!
 
Men visst är det underbart att vakna upp til en dag med sol som skiner! Nu har den tyvärr gömt sig bakom lite moln, men det är i alla fall LJUST ute! Åh, detta ljus som är så uppiggande! Vi har varit utomlands på julen de senaste tre åren, men inte nu i julas. Och vilken skillnad jag märker på min ork! När vi varit utomlands så har jag fått ladda batterierna med sol och värme, och då blir vintern så mycket lättare att uthärda. I julas var vi i norrland, och även om vi hade en mysig och härlig jul (förutom ett skadat finger med akutmottagningsbesök som följd) så känns det verkligen i orken. Jag är så trött och slut och orkar mindre än de år jag varit utomlands. Nåja, vi ska åka till Grekland i maj, så det ser jag verkligen fram emot. Det är skönt att tänka på det nu när det är grått och slaskigt vinterväder ute.
 
Igår gjorde jag ett glutenfritt bröd som blev riktigt lyckat. Det smakar verkligen som vanligt bröd (tycker jag). Jag är en riktig brödmänniska, så för mig är det viktigt att brödet smakar gott och har en bra textur. Svampigt eller stabbigt bröd är inte gott. Det här brödet blev helt perfekt. Dock kräver det lite tid att göra, så rusta dig med tid och börja baka. Inspirationen till brödet hittade jag i Nillas bok Baka glutenfritt, men jag gjorde om receptet lite utifrån vad jag hade hemma.
För ett stort bröd.
25 g jäst
7 dl fingerljummet vatten
200 g teffmjöl*
200 g rismjöl
50 g fullkornsmajsmjöl
50 g fiberhusk
1 msk kokosolja
1 msk agavesirap (eller honung)
1 tsk salt
½ tsk brödkrydda
 
Gör så här:
Lös jästen i vattnet. Lägg ner kokosoljan och låt den smälta i vattnet. Häll i agavesirapen/honungen. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner. Rör om kraftigt en stund och låt sedan stå och svälla 10-15 minuter. Rör om igen eller knåda i bunken och häll degen i en jäskorg (nu hade jag tyvärr ingen så jag jäste direkt i bunken). Jäs 1-1,5 timme på varm, dragfri plats. Degen ska bli ca 30-50% större. Värm upp ugnen till 225 grader (jag har varmluftsugn och hade 200 grader). Stjälp upp degen sedan på en smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda ca 80 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan man skär upp brödet. Viktigt att låta glutenfritt bröd svalna helt innan man skär i det, annars kan det vara lite kletigt.






Till frukost blev det mackor med liiiiite bregott, ost, tomat och svart salt. Herregud vilken underbar söndagfrulle!
 
*teff är ett sädesslag som odlas framför allt i Eritrea och Etiopien. Det är naturligt glutenfritt och är rikt på bland annat zink, järn och magnesium.

Solgul frukost

God morgon! 

Lördag. Underbart. Fast vår lördag kommer bestå av jobb inomhus. Maken ska spika lister och jag ska riva tapet. Hurra. Not. Tur jag kunde starta dagen med en uppiggande gul smoothie och lite gott majsbröd med ost och skinka. Mättande och gott! 
Solgul smoothie

2 dl havremjölk
1 mogen ekologisk banan
1 kiwi
1 dl frusen mango
1 dl ekologisk kvarg
1 nypa vaniljpulver
1 tsk lucumapulver
1 tsk Camucamu-pulver

Mixa ihop och drick. 




Dipp

God morgon!

Vad fick ni för associationer när ni läste titeln? Dipp som i gott-att-äta eller dipp som i livet-suger? Min tanke var i alla fall att det känns jobbigt just nu. Jag åt en bit sockerkaka igår, och det väckte monstret inom mig igen. Oj vad jag fick kämpa emot resten av dagen! Det blev inte helt optimalt, men jag har i alla fall gått ner ett hg sedan igår. Jo, jag tjuvväger mig lite oftare nu när det går lite sämre. Ska försöka kämpa emot idag också. Det är tungt, men det ska gå. SKA! 

Kämpa, Nina. Kämpa!

Frukost, Mellanmål, Raw Chia, Chiapudding

Gul chiapudding

God kväll, alla fina människor.
 
Eftersom solen lyst med sin frånvaro idag, så lyste jag upp min med en solgul chiapudding. Jättegod blev den också. Banan och mango är så himla smaskigt tillsammans, och i en chiapudding så blir det himmelskt. Med lite goda toppingar till så är magin ett faktum. Håll med om att man blir glad av den härliga färgen!
2 dl havremjölk (eller annan valfri mjölk)
1 välmogen ekologisk banan
1,5 dl fryst mango
en nypa vaniljpulver
1 tsk citronsaft
3 msk chiafrön
 
Mixa banan och mango slätt.Tillsätt mjölk, vanilj och citron. Smaka av med ev agavesirap eller honung. Tillsätt chiafröna och rör om. Ställ kallt över natten. Rör sedan om igen på morgonen och lägg på valfri topping. Jag tog quinoapuffar, pumpafrön, valnötter, gojibär och kakaonibs. Ät och njut!


Nä hörni

Nu är det dags att natta kudden. Blir en lång dag imorgon. Har suttit hela kvällen och planerat upp en kurs som är helt ny för mig. Spännande och läskigt på samma gång att segla ut på okända farvatten. 

Så det blir ett tråkinlägg idag. 

Over and out. 
Bild från Turkiet i somras. Önskar jag vore där nu...

"Allt löser sig..."

Gooooooooood morning Swedeeeeeen (tänk er Robin Williams... may his soul rest in peace)!

Jag är en sådan där orolig själ. Alltså en som oroar sig för allt, ofta i onödan visar det sig. Min livserfarenhet borde nu ha lärt mig att saker och ting faktiskt brukar lösa sig, även om man ibland måste acceptera att det inte löste sig till det jag tänkte. 

Igår grubblade jag länge på ett problem som jag hade på jobbet, och jag gick hem med malande tankar. "Vad ska jag göra nu om inte..." "Hur ska jag lösa det här..." Osv. När jag sedan på kvällen läste min jobbmail (jo jag jobbar lite hemma på kvällarna) så såg jag ett mail som KAN lösa mina problem. Glad i hågen förflöt resten av kvällen problemfritt. Typ. Så jag försöker intala min katastrof-tänkande hjärna att programmera om till att sluta se kaos och elände och istället försöka se att saker faktiskt kan bli bra. 

En gråmulen tisdag i januari. Nu kan det bara bli bättre, eller hur?!
Skakig bild på bussen. Haha. 

Sötsug...

Raaahhhhhhh! Nu är jag supersugen på något sött! I helgen gjorde jag ju lite chokladpraliner, och de väckte upp mitt slumrande sockermonster ur sin slummer. Inte så farligt som det brukar bli, men jag föll lite idag när jag kom hem. Kom sent, stressad, hungrig, sugen... Åt inte jättedumt, men 4 tunna riskakor med smör dansade snabbt ner i magen, och så tjuv-åt jag en köttbulle som jag lagade till sonen och hans kompis. Maken och jag skulle äta lax, och den tog lite tid på sig så kidsen fick äta först. Smakade lite pasta också för att känna om den var kokt, och bara det fick igång suget efter mer. Fick kämpa lite för att inte gå lös i skåpen, och nu känns det ok. 
 
Eller...?

Fika i pulkabacken

Sonen ville absolut ut igen och åka pulka efter lunchen, så vi packade ihop en ryggsäck med lite fika och gav oss av efter lunchen. Det var inte så kallt ute, bara runt nollan, men trots varma skor så började jag frysa efter en stund. Tur det fanns hett kaffe och god choklad.

Fikat uppdukat på en parkbänk. Choklad till sonen, kaffe till mig och maken, och så lite chokladpraliner.

Praliner med jordnötssmör, dadelsirap och flingsalt. Recept kommer... Galet gott!



Hemma blev det lite hett te och ett par glutenfria frallor. Receptet jag gjorde blev inte helt lyckat så jag ska göra om det och lägga ut det när jag fått till det.
 
Imorgon är det jobb igen. Spännande. 
 
Hoppas ni alla haft en härlig söndag.
Choklad, Sött och gott Choklad, Chokladpraliner, Lakrits, Nyttigt

A sunday treat - chokladpraliner med lakrits

Lite söndagsnjutning deluxe. Choklad och lakrits. Kan det bli bättre än så? Gör de här pralinerna, du kommer inte ångra dig. Som tur är så går det inte äta för många av dem eftersom de är gjorda av mörk choklad. Annars hade det nog halkat ner några till...
 
Chokladpraliner med lakrits
Ca 20 st
 
100 g 70%-ig choklad av god kvalitet
1 msk kokosolja
1,5-2 msk lakritspulver
1 tsk agavesirap
 
Ställ ischokladformar på en tallrik. Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull eller skål. Smält chokladen försiktigt i vattenbad i en annan kastrull. Var noga med att inte få i vattenånga i chokladen, då blir den grynig. Lägg ner kokosolja och agavesirap och smaka av med lakritspulver. Häll chokladen i formar och kyl dem. Servera gärna med ett färskt hallon, det ger en extra mumsighetsfaktor. Servera dem kalla eftersom de smälter snabbt i rumstemperatur.
 
Få se nu hur länge du kan hålla dig innan du går till dina skåp och letar efter ingredienserna till detta...



Visa fler inlägg