myTaste.se
Glutenfritt, Lunch eller middag, Tillbehör, Vegetariskt Kikärtor, Kikärtsbiffar, Tzatziki, Vegetariskt

Vegetariska kikärtsbiffar /Vegetarian chickpea patties

Åh herregud vilken träningsvärk jag har i rumpan och låren! Helt sjukt! En halvtimme med intensiv kettlebell-träning mördade verkligen mina gluteus maximus (rumpmuskeln) och quadriceps femoris (fyrhövdade lårmuskeln). Det kommer kännas i armarna också imorgon... 
 
Har just fått se en rörd prins Daniel berätta att Sverige fått en liten prins! Härligt! Ska bli spännande och se vad han ska heta.
 
Nu måste jag få tipsa om ett jättegott vegetariskt recept på kikärtsbiffar som jag gjorde! Till biffarna gjorde jag en underbar "blekselleri/äppel-tzatziki". Så sjukt gott ihop! Råris och lite tomat till. Mums.
 
For my foreign readers: the recipe translated into English in the end.







10-12 biffar
2 paket färdigkokta, ekologiska kikärtor a ca 380 g
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 ägg
1-2 msk potatismjöl
3 msk hackad persilja
salt och peppar
 
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Hacka löken och vitlöken och mixa ihop dem med kikärtorna. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop väl. Smaka av med salt och peppar. Rulla smeten till bollar och platta till dem till ca 1 cm tjocklek. Stek i smör/olja/kokosolja några minuter/sida på medelvärme tills de får fin färg.
 
Selleri/äppel-tzatziki
1 stjälk blekselleri
1 stort syrligt äpple
1 dl grekisk yoghurt (gärna laktosfri)
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
2 tsk olivolja
salt och peppar
 
Strimla en selleristjälk tunt och hacka äpplet i småbitar. Blanda ihop dressingen och häll över. Blanda ihop och låt stå kallt en timme innan servering.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In English:
 
10-12 patties
2 x 380 g packs of precooked, organic chickpeas
1 onion
1 garlic clove
1 egg
1-2 tbsp potato starch
3 tbsp chopped parsley
salt and pepper
 
Rinse the chickpeas and let them drain a while. Chop the onion and garlic and blend in food processor with the chickpeas. Add the rest of the ingredients and blend. Season with salt and pepper. Roll the mixture into balls and flatten them until 1 cm thick. Cook in a nonstick pan with butter or oil on medium heat for a few minutes on each side.
 
Celery/apple-tzatziki
1 celery stalk
1 apple
1 dl greek yoghurt 
1 garlic clove
1 tbsp lemon juice
2 tsp olive oil
salt and pepper
 
Cut a celery stalk into thin slices. Cut the apple in small pieces. Mix the sauce and pour it over the celery/apple. Blend and put in the fridge for 1 hour before serving.
 
Enjoy!